Op bezoek bij de Futuraskolan International School of Stockholm

Luca, Phileine, Sascha, Lena, juf Kim en juf Sarah

Leerlingen van de Junior Campus op studiereis naar Stockholm

Het zal je maar gebeuren! Samen met twee leerkrachten en drie klasgenoten een bezoek brengen aan leeftijdsgenoten, hun familie en hun school in Zweden.

Dit avontuur was dankzij de Alberdingk Thijm behaalde Erasmus+ Consortium Accreditatie, weggelegd voor Lena, Luca, Phileine en Sacha, leerlingen van de Junior Campus. Zij werden begeleid door juf Kim en Sarah op studiereis naar Stockholm.

Aanleiding voor dit schoolbezoek door de leerlingen was het bezoek dat het hele schoolteam van de Junior Campus in 2023 bracht aan de Futuraskolan International School of Stockholm. Het doel was om van een andere tweetalige school te leren over tweetalig onderwijs.

Voor de leerlingen was het een groot avontuur, zonder je ouders en verblijven in een ander gezin en les op een andere school. Lena vertelt: “Het was leuk om mee te mogen en bijzonder om een andere school te zien want ik zit hier al vanaf de kleuters”.

Sacha vult aan: “je krijgt een soort nieuwe familie erbij…” Luca vult aan: “ja, het is echt heel anders, als je uit school komt doe je meteen je pyjama aan, en de ouders lopen ook de hele dag als ze thuis zijn in hun pyjama. Je moet je wel weer omkleden als je daarna de deur uitgaat”. Phileine vond het spannend in een ander gezin zonder haar ouders maar ze heeft geleerd dat ze dit gewoon durft en kan. Ook veel op dat de Zweden veel van snoep houden. Op zaterdag mocht je zoveel snoep eten als je lustte.

Het onderwijs in Zweden is wel heel anders dan op de Junior Campus. De leerkrachten praten heel veel en leerlingen maken dan aantekeningen in een notitieboekje. Per vak hebben ze een andere leerkracht en ze hebben ook hele andere vakken zoals techniek en godsdienstles, maar ook vakken die hetzelfde zijn zoals taal en gym. Net als op de Junior Campus werkten de leerlingen op een chromebook, ze hebben geen koptelefoons dus ze mogen alleen werken zonder geluid. Luca merkt op: “hoewel het er veel strenger is zijn de leerlingen wel heel blij”.

Een ander groot verschil is dat de leerlingen op school lunchen, niet zoals op de Junior Campus met een meegebrachte lunch maar in een kantine met een selfservice buffet. Phileine vult aan: “Het was écht heel lekker!”

Als laatste hebben de leerlingen ook een wens meegenomen uit Zweden, ze zouden graag een schommel op het schoolplein zien.

Afgelopen week hebben de leerlingen aan hun klasgenoten en de leerkrachten een presentatie gegeven over wat ze hadden geleerd in Zweden. Het was een onvergetelijk avontuur!